SÖZCÜ’nün “TOKİ, AKP’li müteahhitlere çalışıyor: 3 milyarlık ihale…” haberi TBMM gündemine taşındı. CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamasını üzerine soru önergesi verdi.
“21/B İHALE DAĞITMA ARACINA DÖNÜŞTÜ”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, soru önergesinde şu görüşleri belirtti;
“Kamu adına yapılan ihalelerde, kamu görevlileri halkın parasını harcamaktadır. Doğal olarak halkın kendi parasının nasıl harcandığını bilmesi gerekmektedir. Bu bilgi alma hakkı kamu ihalelerinde şeffaflık ve kamuoyu denetimi ilkelerinin temelini oluşturur. Kamu ihalelerinin her aşamasında şeffaflık ilkesi, kamu yöneticileri için müeyyidesiz ahlaki bir öğüt değil, aynı zamanda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5. maddesi gereği bir zorunluluktur. Ancak, Kamu İhale Kanunu’nun “21/b pazarlık” usulü, son yıllarda amacı dışında kullanılarak belirli şirketlere ihale dağıtma aracı haline dönüşmüştür. Özellikle, 6 Şubat depremlerinin ardından TOKİ tarafından yapımına başlanan deprem konutları ihalelerinin AKP’li isimlere gittiği bilinen bir gerçek olup, bu konu sık sık basına da yansımaktadır. Son olarak 3,9 milyar TL yaklaşık değeri olan Malatya’nın Battalgazi ilçesi Bahçebaşı mahallesi 7. Etap 1235 adet konut ve 13 dükkan inşaatları ve altyapı ve çevre düzenlenmesi işine ilişkin ihale AKP Eski Elazığ İl yöneticilerinden Mustafa Tetik ve kardeşi Yılmaz Tetik’in şirketleri olan TETİŞ Yapı ve MYS Yol Yapı adlı firmalar almıştır.”
“21/B İHALELERİNİN YAKLAŞIK MALİYETİ NEDİR?”
CHP’li vekil Karasu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamasıyla istemiyle şu soruları sordu:
1. Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, her bir yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere bakanlığınızın son üç yılda Kamu İhale Kanunu’nun “21/b” pazarlık usulü ile açtığı ihale sayısı ve ihalelerin yaklaşık maliyeti nedir?
2. 21/b ihalelerinin 6 Şubat depremlerinden etkilenen illere göre dağılımı ve yaklaşık maliyeti nedir?
3. Aynı ihalelere katılan, ancak teklifleri geçerli sayılmayan firmalar hangileridir?
4. Deprem bölgesinde yapılan ihaleler ve yapım işleri, neden adları iktidar partisiyle anılan şirketlere verilmektedir? Başka firmalara verilmemesinin gerekçeleri nelerdir?
“HER İHALEDE RANT, TALAN VE YANDAŞ VAR”
Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi, olağanüstü hallerde pazarlık usulüyle ihale yapılabilmesine olanak tanıyan bir madde olmasına rağmen AKP iktidarı bu ihale usulünü istediği firmaya ihale verme aracı haline getirdiğini belirten Karasu, “Yani ihalelerde hep rant, talan ve yandaş var. Yıllardır her ihalede aynı senaryolar yazılıyor. Deprem bölgesinde dahi rant kapısının açıldığına tanık oluyoruz. Depremden sonra binlerce konut ihalesi ışık hızıyla yandaş şirketlere verilmeye başlandı. Bakın bunun son örneklerinden birini Elazığ’da görüyoruz. Elazığ’da TOKİ ihalelerini alan firmalardan TETİŞ Yapının sahibi Elazığ AKP eski il yöneticisi Mustafa Tetik. Yine, geçen yıllarda yine Elazığ’da adını Atatürk isminin kaldırılması olayıyla gündeme gelen stadyumun yüklenici firması MYS Yapı İnşaatın yönetim kurulu başkanı Yılmaz Tetik. Bu iki kardeş, 3,9 milyar TL yaklaşık değeri olan Malatya’nın Battalgazi ilçesi Bahçebaşı mahallesi 7. Etap 1235 adet konut ve 13 dükkan inşaatları ve altyapı ve çevre düzenlenmesi işini yine pazarlık usulüyle almışlar. Bu ve iktidarın beslediği benzer firmalar, milletin yakasına yapışmışlar milyarlarca liralık ihaleleri alıyorlar, zenginliklerine zenginlik katıyorlar. Üstelik içlerinde vergi vermeyenler de var. Kamudan milyarlarca iş alan bu yandaş firmalar vergi dahi vermezken maalesef İktidar bu firmalara göz yumuyor. Adeta bir mirasyedi gibi vatandaşın malını, kamunun malını sürekli yandaşlarına peşkeş çekiyor. Halk onun için bu kadar yoksul. Göz göre göre birilerini zengin etmek için verilen ihalelerin sonuna kadar takipçisi olacağız. Yoksulun, dar gelirlinin, emekçinin, işçinin, memurun, çiftçinin hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.